09/23 2020

Kuchnia świętokrzyska czaruje- finał wojewódzki konkursu

logotypy

pecłonki

W dniu 23 września odbył się finał wojewódzki Konkursu "Kuchnia świętokrzyska czaruje". W tym roku to już trzecia edycja konkursu, który powstał w celu promocji możliwości sprzedaży  w ramach rolniczego handlu detalicznego. Tym razem postawiliśmy na przetwory i potrawy z rośln strączkowych. Pierwsze miejsce zdobyła potrawa wyprodukowana przez gospodarstwo agroturystyczne z Wiśniowej w gminie Łagów o nazwie pecłonki z sosem borowikowym, których tradycja wykonywania sięga ponad 50 lat jak przekonuje producentka Pani Danuta Turek (na zdjęciu)

Do finału przystąpiło 30 uczestników wybranych w etapie powiatowym z całego województwa świętokrzyskiego. Drugie miejsce zajęła potrawa kapusta z grochem i fasolą na świńskim żeberku, której autorką jest Pani Agnieszka Zając z gminy Kluczewsko, która wraz z mężem posiada gospodarstwo o profilu trzoda chlewna. Na trzecim miejscu uplasowała się pasta z kiszonego bobu wykonana przez Panią Urszulę Kotorz z gminy Skalbmierz. Jury w składzie; Joanna Karwacka z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddz. Świętokrzyski, Beata Bębenek Nowak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Bartłomiej Herbuś  - kucharz z Izby Dobrego Smaku w Hucie Szklanej, Jarosław Kaczmarek - przewodniczący Jury z Świętokrzyskiej Izby Rolniczej oraz Krzysztof Wójcik również z ŚIR przyznało 10 nagród głównych pieniężnych o wartości 300 - 1000 złotych oraz 20 wyróżnień. Konkursowi towarzyszył wykład oraz dyskusja, dotycząca w szczególności możliwości komercjalizacji produktów oraz ich promocji i sprzedaży. Uczestnicy otrzymali publikację, w której znalazły się odpowiedzi na najczęsciej zadawane pytania związane z tematem rolniczego handlu detalicznego oraz zdjęcia z poprzedniej ubiegłorocznej edycji konkursu "Kuchnia świętokrzyska czaruje". Całość wydarzenia została zorganizowana w oparciu o dofinansowanie z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu, w szczególności zdobywcom nagród głównych i życzymy sukcesów sprzedażowych. 

Jednocześnie przypominamy, że zdobywcą pierwszego miejsca w roku ubiegłym w konkursie „Kuchnia świętokrzyska czaruje” organizowanym na podobnych zasadach były ogórki kiszone dworskie z Drożejowic, przygotowane przez KGW w Drożejowicach. Zaś na zakończenie roku zdobyły II miejsce w kraju podczas Międzynarodowych Targów EKO – Gala w Rzeszowie. Efektem tych sukcesów są wizyty Telewizji Polskiej w Drożejowicach. Panie miały okazję prezentować swoje działania na antenie telewizji regionalnej jak też brały udział w programach o zasięgu ogólnopolskim. Ogórki kiszone przygotowywana przez panie z Drożejowic znalazły się na prestiżowej liście Ministerstwa Rolnictwa jako Dziedzictwo Kulinarne Regionu. 

Ewa Borycka  

Głowna specjalistka ds agroturystyki i wiejskiego gospodarstwa domowego

Operacja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi