06/27 2021

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbył się po raz dwudziesty

chleb kunowski37 produktów brało udział w 20. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

Jurorzy pracowali, pod przewodnictwem Izabeli Byszewskiej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, koordynatora konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W niedzielę 20 czerwca swoje podwoje dla uczestników konkursu otworzył Park Etnograficzny w Tokarni, gdzie odbyło się wielkie święto kultury ludowej „Jawor u źródeł kultury”.


To nie jest zwyczajny konkurs kulinarny, w którym liczy się kreatywność. Tu, zamiast pomysłowości i oryginalności, o wiele ważniejsza jest tradycja. Jest to pierwsze i najważniejsze kryterium. Musi to być produkt osadzony w naszym regionie, który jest znany przynajmniej w lokalnym zakresie: na terenie gminy czy powiatu. Drugim, ważnym kryterium jest też tradycyjność receptury, czyli żeby nie była modyfikowana, bo zdarza się, że autorzy ulepszają smaki jakimiś współczesnymi przyprawami. Ta tradycyjna receptura ma wynikać też z zastosowania tradycyjnych składników, z naturalnych dodatków. Trzecim kryterium jest surowiec. Punktowane są tradycyjne odmiany roślin i zwierząt. Jeśli jest to produkt z mięsa, to ze zwierząt hodowanych w sposób tradycyjny, w małych gospodarstwach, czy jeżeli jest to produkt mleczarski to też z mleczarni, które skupują mleko od swoich okolicznych dostawców.
Konkurs jest dwustopniowy. Teraz trwają etapy regionalne. Później na Targach Poznańskich odbędzie się finał, podczas którego te regionalne produkty powalczą o Perły - nagrody ogólnopolskie.
Oto wyniki tegorocznego konkursu:
W kategorii „Produkty i przetwory mięsne” jurorzy przyznali dwie równorzędne pierwsze nagrody dla Piotra Brożyny za kiełbasę wiejską pieczoną i Tadeusza Matuszewskiego MAT-MAS za kiełbasę wiejską z Bęczkowa. W tej kategorii wyróżnienie otrzymało KGW w Topoli za kiełbasę z gęsiną.
W kategorii „Produkty mleczne” Jury przyznało cztery równorzędne nagrody pierwsze. Otrzymali je: Mariusz Małkiewicz – „Dziedzic” –Produkcja Serów za ser sandomierski podpuszczkowy „Krzemień pasiasty”, Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp. z o.o. za masło extra z Pierzchnicy, Mateusz Łukasik Gospodarstwo rolne za jogurt naturalny ze Strzałkowa i Farma Jaga za zakamieński ser wędzony.
W kategorii „Miody” Pierwszą nagrodę otrzymał Sławomir Cichy „Pasieka rodzinna „Cichy” za miód wielokwiatowy konecki. Natomiast wyróżnienie przyznano Agnieszce i Krzysztofowi Bolon „Pasieka Brzezina” za pierzgę pszczelą w miodzie akacjowym.
Były to produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, natomiast w produktach regionalnych pochodzenia roślinnego Jury przyznało następujące nagrody:
W kategorii „Przetwory owocowe” przyznano dwie równorzędne nagrody pierwsze dla Małgorzaty Łojek „Dado” za sorbet truskawkowy z Kunowa i dla Agnieszki Wierzbickiej-Baxter, Purple Valley Sp.z o.o. za ketchup szydłowski śliwkowy. W tej kategorii przyznano także wyróżnienie dla Anety Grochowskiej – Manufaktura Anety Gospodarstwo Sadownicze A.K.Grochowscy za konfiturę rabarbar z miodem.
W kategorii „Produkty zbożowe” pierwszą nagrodę otrzymała Halina Dobrowolska Piekarnia R.Dobrowolski za chleb wiejski a wyróżnienie Dariusz i Jolanta Ożdżyńscy- Piekarnia „Majka” za chleb żytni na zakwasie „Kunowiaczek”.
W konkursie oceniano także „Napoje regionalne”. W kategorii „Napoje alkoholowe” pierwszą nagrodę otrzymała Ewelina Ptak Winnica „Złota Wieś” za wino białe gronowe wytrawne SOLARIS, natomiast wyróżnienie otrzymał Aurore Strapart Browar za piwo „Czas”.
I wreszcie w kategorii „Inne produkty regionalne” Jury przyznało dwa wyróżnienia dla Stefanii Golenia za cieżniówkę marynowaną i dla Jadwigi Bakalarskiej KGW Sadłowice za smarówkę z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami po sadłowsku.
Co roku Jury nominuje także produkty regionalne do „Perły”, która jest najwyższą nagrodą w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, przyznawaną przez Kapitułę Krajową na Międzynarodowych Targach Poznańskich. W tym roku nominowano następujące produkty z naszego województwa:
- kiełbasa klonowska hycowana – producent DEF Dariusz Furmańczyk
- ser podpuszczkowy z Pakuł- producent Serowarnia Pakuły Aneta i Jan Król
- miód fasolowy – producent Mateusz Zygmunt Gospodarstwo Pasieczne
- Pan Paweł – piwo z Kurozwęk – producent Aurore Strapart Browar
- Szydłowianka śliwka w czekoladzie – producent Agnieszka Wierzbicka-Baxter PurpleValley Sp. z o.o.
Na zakończenie chciałabym podkreślić to, że wszystkie produkty biorące udział w finale wojewódzkim konkursu to produkty już wyróżnione i wybrane z wielu innych regionalnych produktów. Sama nominacja do finału konkursu jest dla nich i ich producentów wielkim wyróżnieniem. Wybór jest zawsze niezwykle trudny a ocena jurorów wnikliwa. Zwykle jest tak, że członkowie Jury głosują na te same produkty podobnie i nie ma sporów. Najlepsze produkty bronią się same. Przy czym pamiętać należy, że w tej ocenie nie liczy się tylko smak i nie przede wszystkim smak. Tu najważniejsza jest tradycja i unikatowość produktów, ich wyjątkowość, regionalny charakter oraz co także jest ważne możliwość sprzedaży. Produkty będące już w sprzedaży mają zawsze większe szanse. Zatem wszystkie nagrodzone i wyróżnione produkty są perełkami wśród produktów regionalnych świętokrzyskich. Serdecznie gratuluję Państwu Producentom i chylę czoła za wybór i umiejętność wykonania tych wspaniałych rarytasów. Jednocześnie życzę rozwoju i sukcesów w Państwa przedsięwzięciach.
Świętokrzyska Izba Rolnicza była sponsorem jednej z nagród – wyróżnienia. Fundatorami większości nagród był Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego oraz ARiMR, KOWR
Ewa Borycka
Gł. Specjalistka ds. agroturystyki i wiejskiego gospodarstw domowego
Członkini Jury Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”