06/13 2022

Świętokrzyskie Smaki Regionu

IMG 6101XXI finał Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
W niedzielę 12 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się finał wojewódzki Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, w którym uczestniczyło 35 finalistów. Produkty w konkursie należały do czterech kategorii. Były to Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne. W konkursie uhonorowano laureatów 11 nagrodami głównymi, których fundatorem był Marszałek Województwa Świętokrzyskiego oraz 9 wyróżnień sponsorowanych przez firmy z otoczenia rolnictwa, m.in. Świętokrzyską Izbę Rolniczą, Jednostkę certyfikującą PNG oraz KOWR.

Oto lista nagrodzonych:
Nagrody główne otrzymali:
• Kozi Smak – Magdalena i Dawid Smak ze Złotej w powiecie pińczowskim za produkt: Złocki ser kozi dojrzewający z czerwonym winem
• Pasieka Dobra Pszczoła – Rafał Zacharski z Małyszyna Dolnego w gminie Mirzec w powiecie starachowickim za produkt: Miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych
• Gospodarstwo Pasieczne – Agnieszka i Krzysztof Bolon ze Szwagrowa w gminie Osiek w powiecie staszowskim za produkt: Miód „Pola-niecki Wielokwiat”
• Manufaktura Anety – Aneta Grochowska z Woli Żyznej w gminie Szydłów za produkt: Powidła szydłowskie
• Koło Gospodyń Wiejskich Drożejowice, Kazimiera Chłoń z Drożejowic, gmina Skabmierz, powiat kazimierski za produkt: Dworski ogórek kiszony
• Jacentowska Piwniczka – Anna Bojek z Jacentowa, gmina Sadowie, powiat opatowski za produkt: Zakwas na barszcz
• Manufaktura Skalbmierska – Adam Galbas z Krępic, gmina Skalbmierz, powiat kazimierski za produkt: Olej z ostropestu plamistego, zimno tłoczony
• Tortownia Beata Sodel z Górna w powiecie kieleckim za produkt: Tort wielosmakowy z Górna
• Gospodarstwo Ekologiczne u Machockich – Agata Machocka z Cisowa w gminie Morawica w powiecie kieleckim za produkt: Ekologiczny sok z czerwonej porzeczki
• Spółka PURPLE VALLEY – Agnieszka Wierzbicka-Baxter z Szydłowa w powiecie staszowskim za produkt: Nalewka szydłowska śliwka wędzona
• Winnica Fodymskich – Mariusz Fodymski ze Szczaworyża w gminie Busko-Zdrój za produkt: Wino od Fodymskich
Wyróżnienia:
• Gospodarstwo Rybackie Stawy w gminie Imielno w powiecie jędrzejowskim – Piotr Suchoń za produkt: Pasta z wędzonego jesiotra
• Borówkowa Manufaktura – Marek Płusa za produkt: Dżem z borówki od Płusów
• Koło Gospodyń Wiejskich Buszkowice, gmina Ćmielów, powiat ostrowiecki – Monika Barańska za produkt: Buszkowskie pikle z zielonych pomidorów
• Piekarnia R. Dobrowolski z Kielc – Halina Dobrowolska za produkt: Bułka z jabłkiem
• Koło Gospodyń Wiejskich Łachów, gmina Włoszczowa – Beata Bąk za produkt: Ciasto drożdżowe
• Ekologiczne Gospodarstwo Rolne – Rafał Libuda z gminy Pawłów za produkt: Sok jabłkowo-burakowy
• Winnica Rytwiany – Adam Bobrowski za produkt: Wino regionalne SOLWIIS
• Zakład Gastronomiczny CAFETIN – Cezary Grenda z Suchedniowa za produkt: Cytrynówka Świętokrzyska
• Koło Gospodyń Wiejskich Sadłowice, gmina Wojciechowice, powiat opatowski – Teresa Świstak za produkt: Mięsny jaglaniec w cieście.
Ponadto Komisja przyznała Nominacje do nagrody „Perła 2022” dla:
• Serowarnia Pakuły – Aneta i Jan Król z Pakuł, gmina Radoszyce w powiecie koneckim za produkt: Ser podpuszczkowy z Pakuł
• Pasieka Dobra Pszczoła – Rafał Zacharski z Małyszyna Dolnego w gminie Mirzec w powiecie starachowickim za produkt: Miód wielokwiatowy (wiosenny)
• Olejarnia Zagłoby – Mariusz Roszkowski z Mikułowic w gminie Busko-Zdrój za produkt: Olej rydzowy z Mikułowic
• Piekarnia R. Dobrowolski z Kielc – Halina Dobrowolska za produkt: Chleb wiejski
• „Smaki Ogrodu” – Edyta Kot za produkt: Sok jabłkowy z Bielin
─ Pomysłodawcą i organizatorem Konkursu na szczeblu krajowym jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Natomiast regionalny finał organizował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego przy współudziale Muzeum Wsi Kieleckiej. Przewodniczącą Komisji Konkursowej była Pani Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, natomiast członkami Ewa Borycka ze Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, Alicja Stępień z PIPRiL O/Świętokrzyski, Jacek Toś z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa O/R Kielce, Jolanta Wiklina - Jednostka Certyfikująca „PNG” Sp. z o.o.,
Wojciech Czajkowski Polski Związek Niewidomych Okręg Świętokrzyski, Agnieszka Durlej - Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich i Grażyna Kurpińska - Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Nagrodę w imieniu ŚIR wręczył Prezes Zarządu ŚIR Stanisław Stanik.

 śliwkaserdzem jagodadżem