Finał konkursu "Kuchnia świętokrzyska czaruje"-V edycja

logotypy

DSC 0317Konkurs o nazwie „Kuchnia świętokrzyska czaruje” rolniczy handel detaliczny odbywał się w tym roku po raz piąty. Uczestnikami konkursu są właściciele gospodarstw rolnych, głównie kobiety, które przetwarzają produkty z gospodarstw rolnych.
W roku 2022 Konkurs podzielony został na dwie kategorie:
I . Przetwory i produkty z drobiu
II. Przetwory i wyroby mleczarskie.


Do Konkursu zaprosiliśmy zarówno tych, którzy już działają w ramach RHD, jak i tych, którzy jeszcze się zastanawiają, czy warto. Udział w konkursie jest także możliwością sprawdzenia swojego produktu i wymiany informacji między uczestnikami. Działamy w oparciu o Regulamin Konkursu a wszystkie niezbędne szersze informacje można uzyskać w Biurach Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w każdym powiecie województwa świętokrzyskiego oraz w broszurze, którą rozdajemy zwykle przy rejestracji, wydaną specjalnie na potrzeby konkursu. Będzie ona także dostępna na naszej stronie internetowej. 
Konkurs został ogłoszony za pośrednictwem naszej strony www.sir-kielce.pl oraz w kontakcie bezpośrednim z potencjalnymi uczestnikami. Pierwszy etap powiatowy to wybór uczestników do finału wojewódzkiego. Zawężenie konkursu do wąskich kategorii powoduje, że nie ze wszystkich powiatów są chętni. Widać, że coraz więcej jest produktów niszowych., np. sery zagrodowe o wyjątkowych niepowtarzalnych smakach, produkty z drobiu – gęsina, kaczka, galantyny to produkty luksusowe. Jest to korzystne dla producentów ze względu na możliwości uzyskania korzystniejszej ceny a co za tym idzie także większego dochodu. Jest też wiele ciekawostek, których nie spotkamy w masowej produkcji i na tym polega ich atrakcyjność.
W rolniczym handlu detalicznym możliwa jest sprzedaż także produktów nie przetworzonych a tylko przygotowanych do sprzedaży np. tuszek, czy innych surowych produktów. Przygotowanie degustacji jest tylko formą przedstawienia produktu w konkursie.
Oceny produktów dokonała Komisja w składzie:
1. Przewodniczący – Pan Stanisław Stanik – Prezes Zarządu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej
2. Członek Pan Bartłomiej Herbuś – Kucharz i Właściciel „Skałka Bistro” Bieliny
3. Członek Pan Stanisław Juszczyk Przewodniczący Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Staszowie, Wiceprzewodniczący Komisji Rewizyjnej ŚIR
4. Członek Pani Joanna Karwacka – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
5. Członek Pani Barbara Kumor – Członek Komisji Rewizyjnej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.

Laureaci otrzymali cenne nagrody w postaci bonów finansowych. Najważniejsze wybrane przez Komisję produkty to te, które zajęły pięć pierwszych miejsc w swoich kategoriach. W przypadków produktów drobiowych najwyższą notę dostała kaczka w pomarańczach z żurawiną na czerwonej kapuście pochodząca z gospodarstwa Pani Gabrieli Żelichowskiej z gminy Złota, hodowcy kaczek, która sprzedaje je w formie zamówionej przez klienta na surowo w postaci tuszki lub po upieczeniu a także żywe. Kaczka była krucha o wyraźnym, głębokim smaku, mięso soczyste pachnące pomarańczą. Następne miejsca zajęły w kolejności : gęś pieczona w kapuście z sosem różanym z gospodarstwa Państwa Agnieszki i Pawła Wysockich z gminy Chmielnik, makaron z jaj kurzych lub kaczych Pani Beaty Syzdół z gminy Bodzentyn, galantyna z kurczaka Pani Agnieszki Zając z gminy Kluczewsko i biszkopt na różne sposoby Pani Jolanty Piotrowskiej z gminy Staszów.

W kategorii produkty mleczarskie pierwsze miejsce zajęły Fajerczaki na zsiadłym mleku Pani Urszuli Nowak z gminy Połaniec. Jest to dla mnie wybór nieco zaskakujący ze względu na wartość raczej sentymentalną produktu. Trudno wyobrazić sobie jego sprzedaż przynoszącą godziwy zarobek, jednakże szanuję werdykt komisji. Fajerczaki to placki pieczone na fajerkach kuchni opalanej drewnem, smakują nieco jak świeże bułeczki, dobrze wypieczone, bardzo smaczne. Kolejne produkty w tej kategorii to: ser kozi "Uśmiech Baby Jagi" Pani Justyny Majcher z gminy Wodzisław, która prowadzi fermę kozią i z powodzeniem sprzedaje różne sery, które już brały udział w naszym konkursie, "Kozcypek' także ser kozi produkowany przez Pana Macieja Dybowskiego z gminy Łubnice. ser wędzony na drewnie jabłoniowym na zimno. Są to prawdziwe rarytasy w naszym konkursie. Podobnie jak tort serowy z kozieradką i szafranem produkcji Pani Teresy Łukasik z gminy Stopnica, rewelacyjny w smaku, lekko orzechowy, rozpływający się w ustach. Pani Teresa jest od dawna obecna na rynku ze swoimi serami z mleka krowiego i ciągle eksperymentuje z nowymi produktami, coraz lepszymi. No i kozi jogurt od Kafary, także fantastyczny smakołyk sam w sobie oraz podawany z musem malinowym i truskawkowym. Cudowne, wspaniałe produkty. Szczęśliwi Ci, którzy mieszkają w niedalekiej odległości od tych producentów bo mogą częściej delektować się wspaniałymii zdrowymi produktami prosto z gospodarstwa.

Poniżej publikujemy linki do relacji z V edycji finału wojewódzkiego Konkursu "Kuchnia świętokrzyska czaruje", który odbył się 5 października w Tokarni i dotyczy żywności przetwarzanej w gospodarstwach rolniczych w ramach rolniczego handlu detalicznego:

https://echodnia.eu/swietokrzyskie/v-edycja-konkursu-kuchnia-swietokrzyska-czaruje-pelna-smakow-najsmaczniejsze-kaczka-w-pomaranczach-i-fajerczaki-na-zsiadlym/ar/c8-16945281?fbclid=IwAR1RvxbBHUFqCz7znGxngiG-E706PZMMSuYR4-olDpx5thQCrPRs8Q066zA

https://kielce.tvp.pl/63747000/kuchnia-swietokrzyska-czaruje-ktore-potrawy-najlepsze-w-konkursie-kulinarnym?fbclid=IwAR2nMc6yZHeP_y55ZkZEPIQb3qgEP-b09IsFj0jCwTXsCULp8XXoMxinHk4

Szerszą relację fotograficzną można obejrzeć w galerii.

Ewa Borycka

 Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2