06/19 2012

Nasze Kulinarne Dziedzictwo

burocorz-_I_nagrodaXII edycja Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" finał regionalny w naszym województwie odbyła się w niedzielę 17 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni.

Jak powiedziała przewodnicząca komisji konkursowej Izabella Byszewska (Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego) wszystkie produkty są wspaniałe i wybór był bardzo trudny. Komisja musiała wybrać 19 produktów spośród 50 wyselekcjonowanych przez specjalistki wgd Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. W pracach komisji z ramienia ŚIR uczestniczyła Ewa Borycka gł. specjalista ds. agroturystyki i wgd. Świętokrzyska Izba Rolnicza była także jednym z fundatorów nagród - było to wyróżnienie dla Pana Adolfa Kudlińskiego za "Syr spod Łysicy"  nagrodzeni

 

 

 

Oto nagrodzeni laureaci finału regionalnego:

XII EDYCJA KONKURSU

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów" - Tokarnia 2012

 

NAGRODY:

Kategoria       I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

 

Podkategoria:   1. Produkty i przetwory mięsne

I miejsce:kiebasa_swojska_-_I_nagroda

Kiełbasa swojska z Gatnik od Płyty

ZPHU Kazimierz Płyta, Gatniki, pow. konecki

I miejsce:

Szynka z beczki od Zychowicza

Zakład Masarski Henryka Zychowicz, Daleszyce, pow. kielecki

Wyróżnienie:

Pasztet z gęsi kieleckiej

Gospodarstwo ekoagroturystyczne „Zagroda u Królów", Brzeście, pow. skarżyski

Podkategoria:   2. Produkty i przetwory z rybP._Janina

Brak produktów

Podkategoria:   3.Produkty mleczne

I miejsce:

Twaróg z Pierzchnicy

Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp.z.o.o., pow. kielecki

Wyróżnienie:mid_akacjowy_-I_nagroda

Syr spod Łysicy

Zofia i Adolf Kudlińscy, Orzechówka, pow. kielecki

 

Podkategoria:   4.Miody

I miejsce:

Kazimierski miód akacjowy

„Miodowa Spiżarnia" Waldemar Słupik, Kazimierza Mała, pow. kazimierski

Wyróżnienie:

Miód mniszkowy

Mirosław Wiącek, Suchowola, pow. staszowski

 

Kategoria       II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

 

Podkategoria:   1.Przetwory owocowe

I miejsce:

Dżem rabarbarowy

„Sad Danków" Agata i Dawid Piechota, Danków Duży, pow. włoszczowski

Wyróżnienie:

Ocet jabłkowyczosnek_z_Wecza-_I_miejsce

Halina Zawłocka, Styków, pow. starachowicki

 

Podkategoria:   2.Przetwory warzywne

I miejsce:

Czosnek z Wełcza

Krystyna Kula KGW w Wełczu, pow. buskiwystawcy

I miejsce:

Pasternak pińczowski

Beata Drukała KGW w Dębianach, pow. pińczowski

Wyróżnienie:

Chrzan świąteczny

Anna Hamera KGW „Modrzewianki", Cząstków, pow. kielecki

Podkategoria:   3.Przetwory zbożowe

I miejsce:

Chleb „Skarbczak"

Gospodarstwo agroturystyczne „U Zosi" Zofia Sałek, Skarbka Dolna, pow. ostrowiecki

Wyróżnienie:

Chleb Wąchocki

Piekarnia „Wąchock" Sławomir Sajecki, pow. starachowicki

 

Podkategoria:   4.Wyroby cukierniczepczki_ziemniaczane_-_wyrnienie

I nagroda:

Burocorz bogoryjski

Ryszard Pańczyk, Wysoki Średnie, pow. staszowski

Wyróżnienie:

Pączki ziemniaczane

Jadwiga Firmanty KGW Szumsko, pow. kielecki

Kategoria       III. Napoje regionalne

 

Podkategoria:   1.Napoje bezalkoholowekomisja_podczas_pracy

 

Wyróżnienie:

Napój żniwiarzy

Wanda Toporek, Kostomłoty, pow. kielecki

Podkategoria:   2.Napoje alkoholowe

I nagroda:publiczno_dopisaa

Nalewka grodziskowa „proboszczówka"

KGW „Korytniczanki", Korytnica, pow. jędrzejowski

Kategoria       IV. Inne produkty regionalne

 

I miejsce:

Farsz jarski „Gzybowiak"

Gabriel Szewczyk KGW Grzybowa Góra, pow. skarżyski

KANDYDACI DO NOMINACJI DO NAGRODY „Preła 2012"

 

1. Masło Chmielnickie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku

 

2.Miód Kazimierski Akacjowy Miodowa Spiżarnia" Waldemar Słupik,

Kazimierza Mała, pow. kazimierski

 

obrzdy_weselne

Konkursowi towarzyszyły występy kapeli kieleckiej i zespołu obrzędowego

Relacja i zdjęcia: Ewa Borycka