Drób gościł na polskich stołach już od pradawnych czasów. Pierwotnie najchętniej jadano gęsi i kaczki, na magnackich stołach zaś z drobiu najchętniej serwowano dziczyznę.
Pieczone gęsi – z rozmaitym nadzieniem tradycyjnie podawano na św. Marcina i na wszelkie święta, a kaczka z jabłkami to wspaniała wizytówka polskiej kuchni tradycyjnej.
Piknik drobiowy odbył się wczoraj 2 czerwca w Tokarni. Był zorganizowany w ramach projektu finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Celem projektu było zaprezentowanie szerokiej gamy produktów z mięsa drobiowego oraz promowanie wśród konsumentów ich spożycia i zwiększenia udziału w codziennej diecie. W programie znalazły się liczne atrakcje: degustacje różnych rodzajów mięsa drobiowego - kurczaki w postaci roladek, szaszłyków, udka z sezamem, szkrzydełka w miodzie i kokosie, krupnik i żur na gęsi kieleckiej, pasztet z gęsi, pipki gęsie (potrawa regionalna), przepiórki, pasztety z zielononóżki i wiele innych smacznych dań i przysmaków.
Odbywały się występy zespołów i kapel ludowych, konkursy dla dzieci, młodzieży i dorosłych z cennymi nagrodami. W pikniku uczestniczyli mieszkańcy miasta Kielce i województwa świętokrzyskiego oraz województw ościennych a ponieważ pogoda dopisała frekwencja była znakomita.
Organizatorem Pikniku była Świętokrzyska Izba Rolnicza. Piknik organizowany był ze środków pozyskanych przez Krajową Radę Izb Rolniczych z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Więcej zdjęć wkrótce w naszej Galerii