Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w związku z licznymi zapytaniami, dotyczącymi przeprowadzania badań tradycyjnie wędzonych wyrobów na obecność benzo(a)pirenu i innych substancji smolistych, informuje iż Państwowa Inspekcja Weterynaryjna rozpocznie na przełomie lutego i marca urzędowe, bezpłatne kontrole producentów. Dotyczyć to będzie jednak tylko wyrywkowo wybranych zakładów, w tym także dużych producentów, co zdaniem PIPRiL absolutnie nie pokaże skali problemu.
Dlatego, o ile nie znajdą się Państwo w wybranej grupie (informacji powinni udzielać powiatowi lekarze weterynarii), zachęcamy (wzywa Izba) do zgłaszania się do powiatowych lekarzy weterynarii z prośbą o włączenie Państwa wyrobów do urzędowych badań.
"Jednocześnie zachęcamy do przeprowadzania tzw. badań właścicielskich w akredytowanych laboratoriach, najlepiej wskazanych przez Inspekcję Weterynaryjną lub Inspekcję Sanitarną. Jeśli Państwa wyroby zostały już zbadane w takim akredytowanym laboratorium, to prosimy o przesyłanie wyników do Głównego Inspektora Weterynarii oraz do PIPRiL (adresy poniżej), jest to bardzo ważne dla pokazania faktycznej sytuacji i możliwości dalszych działań.
W związku z pytaniami o termin, w jakim powinny zostać zrobione badania, informujemy, że nie ma daty granicznej, jednak biorąc pod uwagę fakt, że nowe rozporządzenie ma obowiązywać od września b.r., w grę wchodzą najbliższe miesiące."
Informacje zawierające wyniki badań (benzo(a)pireny i WWA) oraz szczegółowy opis procesu wędzenia obejmujący:
- temperaturę wewnątrz komory;
- temperaturę wewnątrz produktu (nazwa produktu) poddawanemu procesowi;
- czas ekspozycji na dym;
- czas obróbki termicznej;
- opis metody (met. tradycyjna - opis, met. ulepszona – np. zewnętrzne generatory dymu, filtry itp.)
prosimy wysyłać na adres e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
podając w tytule e-maila wyłącznie
weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu
oraz do wiadomości: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.