Świętokrzyskie to oaza tradycyjnych produktów żywnościowych, z których wiele odchodzi w zapomnienie ze względu na pracochłonność, wysokie koszty produkcji a w konsekwencji stosunkowo wysokie ceny oferowane klientom.
Z drugiej strony jest wielu potencjalnych nabywców bezpiecznych produktów żywnościowych, tradycyjnie i lokalnie wytwarzanych, a więc niszowych. Stąd przybysz zainteresowany dziedzictwem kulinarnym chętnie nabyłby takie produkty, gdyby były w ofercie handlowej, pomimo wyższej ceny.
Jako wyzwanie dla tego rodzaju przybyszów powstała w Sandomierzu przy ulicy Sokolnickiego - SPIŻARNIA SANDOMIERSKA, w której można kupić wiele produktów skupionych w Świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, w tym produkty Siostry Chmielewskiej, Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego, Sadu Danków, Krówkę Opatowską oraz Sandomierskiego Regionu Winiarskiego czyli wina gronowe wytworzone w oparciu o lokalny surowiec.
SPIŻARNIA SANDOMIERSKA – ZAPRASZA.