06/18 2018

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów XVIII finał w Kielcach

NKD

W niedzielę 10 czerwca odbył się organizowany od 18 lat konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2018. Celem konkursu jest wyłonienie produktów o udokumentowanej co najmniej 25 letniej tradycji. Organizatorem konkursu jest Świętokrzyski Urząd Marszałkowski i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. W konkursie uczestniczyło 55 produktów, z których nagrodzono 21.

Świętokrzyska Izba Rolnicza corocznie uczestniczy w Jury konkursu i jest fundatorem jednej z nagród, którą wręczył w imieniu Zarządu ŚIR Wiceprezes Zdzisław Pniewski. W Jury izbę reprezentowała Pani Ewa Borycka gł. specjalista ŚIR.

 

Produkty nagrodzone w tegorocznej, XVIII edycji konkursu
Pierwsze nagrody:
1. Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa - Tadeusz Matuszewski „MAT-MAS”, powiat kielecki
2. Rytwiański karp wędzony - Wacław Szczoczarz, „Rytwiański karp”, powiat staszowski
3. Ser ze Strzałkowa - Teresa Łukasik „Farma Łukasików”, powiat buski
4. Twaróg kozio-owczy ze Świątnik - Justyna Majcher, „Kwaśne Wiśnie”,
5. Miód wielokwiatowy z Mirca - Sławomir Surdy, Gospodarstwo Pasieczne „MIRSA”, powiat starachowicki
6. Trzemecki chrzan domowy - Lucyna Kaczmarzyk, powiat ostrowiecki
7. Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem Helios - Lidia Bierońska, PPHUiT „MAREK”, powiat jędrzejowski
8. Krówka kielczanka - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bidzinach, powiat opatowski
9. Okowita - Księżycówka - Łukasz Orłowski, Starachowice
10. Lody Jagodowe ze Złotej - Jacek Poniewierski, Zakład Cukierniczy, Kielce
11. Lody waniliowe z Bejsc - Jarosław Dąbrowski, Cukiernio-Lodziarnia Fantazja, Bejsce, powiat kazimierski
Wyróżnienia:
1. Kiełbasa swojska od Różalskich z Pińczowa - Warsztat Masarski, Pińczów
2. Salceson z Klonowa -„DEF Furmańczyk Dariusz” Produkcja wyrobów z mięsa, powiat skarżyski
3. Kozi ser z kozieradką - Radosław Kafara, Gospodarstwo Ekologiczne, powiat buski
4. Miód wiosenny - Władysław Puchała, Gospodarstwo Rolne i Pasieka, powiat pińczowski
5. Dżem z borówki niskosłodzony od Królów - PHU Zagroda Królów, powiat skarżyski
6. Chleb pszenno-żytni od Ochenduszków - „Piekarnia u Ochenduszków”, Kazimierza Wielka
7. Wafle do lodów z Pomykowa - Edyta Kucharska, Wytwórnia wafli, powiat konecki
8. Jagodzianki pińczowskie - Marzenna Łyżwińska, Cukiernia, powiat pińczowski
9. Powiślane Dziady - Stowarzyszenie „Żabieckie Powiślanki”, powiat buski
10. Farsz z zakwaszanych ziemniaków - Osińskie Stowarzyszenie Pasjonatów Rękodzieła „Kuźnia Arcydzieł”, Mirzec, powiat starachowicki
Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „PERŁA 2018”:
1. Kiełbasa wiejska od Bonarka - Wiesław Bonarek, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, powiat staszowski
2. Sandomierskie jabłko suszone w plastrach - Inkubator Przetwórczy w Dwikozach, Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu
3. Krówka kielczanka - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bidzinach, powiat opatowski

DSC00500

DSC 0635DSC 0737

DSC00489