Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów po raz XIX

NKD2019W niedzielę 16 czerwca 2019r. w Parku Miejskim w Kielcach odbył się kolejny, już w tym roku XIX Finał Wojewódzki Konkursu żywności tradycyjnej o nazwie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To nazwa ogólnopolskiego konkursu, który organizowany jest w Polsce od 2000 roku. Jego głównym celem jest identyfikacja produktów regionalnych, które związane są głęboko z tradycją, czyli są produkowane od dawna ( co najmniej 25 lat), tradycyjnymi metodami, wg tych samych wieloletnich receptur. Produkty wybierane są zawsze w czterech kategoriach tj: pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane. Drugi etap konkursu odbywa się podczas wielkiego finału ogólnopolskiego w Poznaniu, gdzie Kapituła Krajowa Konkursu przyznaje tzw. PERŁY, produktom nominowanym przez Komisje Wojewódzkie. Wszystkie produkty biorące udział w konkursie muszą być tradycyjne, muszą charakteryzować się specyficznymi cechami, często wynikającymi ze specyfiki regionu. Powinny być od dawna znane w okolicy.
Uhonorowane w konkursie produkty powinny stanowić wizytówkę regionu i jego atrakcję turystyczną. a także mogą służyć do budowy marki regionu i jej promocji.


W tym roku w Konkursie ocenianych było 55 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Imprezie towarzyszył kiermasz żywności wysokiej jakości.
Moda na lokalną żywność trwa w najlepsze. Warto wykorzystywać te trendy w swoich podróżach kulinarnych, by jak najpełniej czerpać z bogactwa regionalnych polskich smaków. Organizatorem Konkursu na szczeblu regionalnym jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury im. J. Piłsudskiego w Kielcach. Świętokrzyska Izba Rolnicza od początku istnienia konkursu także uczestniczy w tych działaniach poprzez udział w komisji konkursowej i ufundowanie nagrody wyróżnienia. W tym roku ŚIR reprezentowała Pani Ewa Borycka Główna specjalistka ds. agroturystyki i wiejskiego gospodarstwa domowego jako członek komisji konkursowej. Oto Produkty, które zdobyły nagrody główne w poszczególnych kategoriach: boczek przerastany od Bonarka z Wiązownicy, pow. staszowski, zakamieński kozi ser z orzechami„Farma Jaga” z powiatu pińczowskiego, miód fasolowy z gospodarstwa pasiecznego M.Zygmunta z Łążka, pow. sandomierski, miód wielokwiatowy (wiosenny) „Pasieka Dobra Pszczoła” z Małyszyna Dolnego, pow. starachowicki, janowicki dżem z czarnej porzeczki KGW Janowianki, pow. buski, olej lniany tłoczony na zimno Olejarnia Włodzimierz Ptak, pow. jędrzejowski, bułka parka Piekarnia Dobrowolscy z Kielc, sok z czarnego bzuznad Wolanki, pow. ostrowiecki, wino z regionu sandomierskiego Villa SichówSt. Dunin-Wąsowicz, pow. staszowski, piwo z Kurozwęk Pan Paweł „Aurore Strapart Browar”, pow. staszowski, szydłowianka śliwka w czekoladzie Purple Valley Sp. z o.o. Agnieszka Wierzbicka-Baxter, pow. staszowski. Do nagrody „Perła 2019” nominowane zostały: Staropolska szynka z tłuszczykiem MAT-MAS z Bęczkowa w pow. kieleckim, rytwiański karp wędzony z pow.staszowskiego i lody jagodowe ze Złotej Zakład Cukierniczy Jacek Poniewierski z Kielc. Wszystkim laureatom finału wojewódzkiego konkursu, w szczególności nagrodzonym serdecznie gratulujemy wspaniałych produktów, które niech królują na naszych stołach jako żywność nie tylko o wysokich walorach smakowych ale szczególnie wysokiej jakości.
Ewa Borycka - Główna specjalistka ds. agroturystyki i wiejskiego gospodarstwa domowego

NKD2019 2Finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2019 4 1024x683boczek od Bonarka NKD2019Finał Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2019 23 230x130

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2