Laureaci Konkursu "Laur Dobrego Smaku"

laur nagrody22 czerwca 2019 r. w Sandomierzu odbył się konkurs Lokalnej Organizacji Turystycznej „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej" o "Laur dobrego smaku". Konkurs towarzyszył Festiwalowi „Chleb, wino i ser”. Jego organizatorem była Lokalna Organizacja Turystyczna „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej”. Organizatorzy zakładają, że konkurs w sposób znaczący wpłynie na poszerzenie i uatrakcyjnienie oferty kulinarnej naszego regionu, a tym samym na wzbogacenie oferty turystycznej regionu sandomierskiego. Nadanie „Lauru Dobrego Smaku” ma na celu zachęcić rolników, sadowników, ogrodników, aby zaczęli przetwarzać swoje produkty. Region sandomierski jest swoistą spiżarnią zdrowych i smacznych owoców i warzyw, które czekają na przetworzenie. Wspomnieć tu możemy sandomierskie jabłka, morele, wiśnie, winogrona, czy aronie.

Obecnie przepisy w Polsce pozwalają na przetwarzanie w warunkach domowych i sprzedawanie powstałych przetworów na rynku lokalnym. Dlatego ten Laur ma sprawić, aby wszyscy mogli spróbować tych produktów. Konkurs jest otwarty dla wszystkich przetworów, jakie powstały z płodów rolnych z naszego regionu, nie ogranicza się tylko do owoców i warzyw. Świętokrzyska Izba Rolnicza została zaproszona do współorganizacji konkursu poprzez udział w Komisji konkursowej. ŚIR reprezentowała Pani Ewa Borycka, która była przewodniczącą jury konkursu. Praktycznie wszystkie produkty biorące udział w rywalizacji to produkty o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Jury wyróżniła wszystkie 10 produktów, natomiast trzy z nich zdobyły wyróżnienia główne. Są to: I miejsce ser dojrzewający „Zawisza Czarny” produkowany przez Mariusza Małkiewicza z Drygulca uhonorowany złotą różą, II miejsce Jabłka z cynamonem produkowane przez Justynę Wojtas z Pansjonatu „Wojtasówka” w Obrazowie uhonorowane srebrną różą i III miejsce otrzymał miód akacjowy z Pasieki Mateusza Zygmunta z Łążka,  który otrzymał  brązową różę. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy. Na zdjęciu laureaci Konkursu oraz członkowie Jury.
Przygotowała: Ewa Borycka
Gł. specjalistka ds. agroturystyki i WGD
w Świętokrzyskiej Izbie Rolniczej

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2