Najpierw konkurs a potem to co naprawdę dobre i tradycyjne trzeba sprzedawać
„Złote jadło" to nazwa konkursu na tradycyjną potrawę organizowanego przez Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Koprzywnicy. Celem konkursu jest wyszukanie lokalnych potraw, które oddadzą charakter kuchni cysterskiej. W tym roku konkurs był organizowany po raz pierwszy ale organizatorzy zapowiadają kontynuację w latach przyszłych. Jest to bardzo dobra inicjatywa lokalna, zmierzająca do zaktywizowania społeczności lokalnej, uświadamiająca także możliwości zarabiania na produktach lokalnych w przyszłości.
Do konkursu zostały zgłoszone 24 potrawy.
Główną nagrodę „Moździerz Mnicha"i pierwsze miejsce zdobyła Zakonna Kwaśna Kasza Jaglana przygotowana przez sołectwo Zbigniewice. Jest to jedna z najstarszych potraw w naszej kulturze rolniczej. Jest bardzo zdrowa, prosta w przygotowaniu i smaczna. Zasługuje na ponowne wprowadzenie do naszej kuchni.
Komisja przyznała także 2 równorzędne drugie miejsca, które otrzymały:
- Zupa z Kwaśnych Liści Opata Teodoryka - czyli zupa szczawiowa ze szczawiu zbieranego w Skrzypackim lesie, przygotowana przez Stowarzyszenie „Ku Przyszłości" z Koprzywnicy i
- „Porka" zwana także „Psiochą", którą do konkursu wystawił zespół z Błonia. Pulchna, smakowita porka odwołuje się do naszej odległej tradycji kulinarnej.
Podobnie Komisja przyznała 2 trzecie miejsca ex aeguo. Otrzymały je:
- Kompot Babci z Krzcina, przygotowany przez sołectwo Krzcin oraz
- Barszcz na zakwasie z prawdziwkami autorstwa zespołu z Koprzywnicy- Cegielni.
Kompot z rogalikami przywołuje na myśl wspomnienie udanych wiejskich wakacji u babci, a barszcz ma silne umocowanie w tradycji, jest bardzo smaczny, a do tego okraszony legendą.
Komisja przyznała także 2 wyróżnienia za:
- Grzaniec Koprzywnicki dla Restauracji „Jubilatka", który odwołuje się do winiarskich tradycji Ziemi Sandomierskiej, szczególnie przy klasztorach,
- Pokutne Praznale dla sołectwa Gnieszowice - to pamiątka z przeszłości, czasami nie tak odległej.
Konkurs nawiązuje do ogólnopolskiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo" i może zachęcać uczestników do sięgania po laury w tym właśnie konkursie produktów tradycyjnych. Ma zachęcać również do sięgania po wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, czy też na listę produktów Unii Europejskiej. W szerszym natomiast kontekście wszystkie tego typu inicjatywy zmierzają do propagowania polskiej żywności tradycyjnej i zarabiania na niej.