We wtorek 16 października w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach odbył się organizowany przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą finał wojewódzki konkursu „Kuchnia świętokrzyska czaruje- Rolniczy Handel detaliczny czyli z pola do garnka”. Konkurs wraz z konferencją towarzyszącą był sfinansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Honorowy patronat nad konferencją i konkursem przyjął Marszałek Województwa świętokrzyskiego Adam Jarubas. Natomiast "Echo dnia" objęło go patronatem medialnym. Chcieliśmy uświadomić rolnikom możliwości zarabiania dodatkowych pieniędzy poprzez przetwórstwo i sprzedaż tych produktów w oparciu o istniejące przepisy. Poprzez konkurs chcemy też wzmocnić promocję produktów wytwarzanych w gospodarstwach wśród potencjalnych klientów, również za pośrednictwem massmediów.
Główne nagrody otrzymali za miejsca od pierwszego do dziesiątego: Pan Marcin Kutera za ser kozi; Pani Lucyna Kaczmarzyk za trzemecki chrzan domowy; Państwo Aneta i Jan Król za ser podpuszczkowy z pomidorem, bazylią i czosnkiem; Państwo Agnieszka i Jacek Pietrasiewicz za kozi ser stryja Wojciecha; Pani Agnieszka Wierzbicka-Baxter za szydłowiankę- śliwkę w czekoladzie; Pani Beata Syzdół za pączki Baty-Jagi; Pani Agnieszka Wysocka za gęsinę; Państwo Teodozja i Stanisław Krauze za ser kozi podpuszczkowy; Pani Mirosława Anna Kopeć za twarożek domowy; Pani Ewa Skóra za pierogi z gęsiną. Gratulujemy wszystkim finalistom konkursu, którzy pokazali potencjał produktów rolniczych jakie możemy nabywać w gospodarstwach rolnych i które ze względu na krótką drogę od pola do stołu są produktami najzdrowszymi, pozbawionymi konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku. Więcej na ten temat napiszemy wkrótce. Poniżej link do informacji na ten temat w Echu Dnia.
W konferencji uczestniczył poseł do Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski oraz Wicemarszałek Piotr Żołądek, którzy poparli inicjatywę konkursu i przekazali własną ocenę potencjału przetwóczego świętokrzyskich gospodarstw.