WINIARSKIE SPOTKANIE

2.Prezentacja Wojciecha WłodarczykaW ślad za zielonogórskim winogrodnictwem, szczęścia w produkcji wina zakosztowały inne regiony kraju, w tym również świętokrzyskie. 14 października 2014 roku na zamku w Janowcu odbyło się spotkanie Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego i jego małżonki Anny z winiarzami ze Stowarzyszenia Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły i Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy.

 

Prezentacji stanu winiarstwa w Polsce dokonał przedstawiciel organizatora spotkania, Prezes Stowarzyszenia Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły - Wojciech Włodarczyk. Zwrócił uwagę na znaczącą rolę ustawy winiarskiej w odbudowaniu polskich tradycji winiarskich, które są cennym naszym zasobem i poszukiwanym produktem regionalnym. Zwrócił również uwagę na zawiłości proceduralne, z którymi musi się borykać winiarz a tym samym potrzebę ich nowelizacji.

Czytaj więcej: WINIARSKIE SPOTKANIE

Perły dla świętokrzyskich produktów

Perła dla winaTegoroczna edycja Konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO została zakończona 28 września 2014 roku w trakcie Międzynarodowych Targów Spożywczych w Poznaniu (Polagra FOOD) Wielkim Finałem Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Organizatorem przedsięwzięcia była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W tegorocznym konkursie Kapituła Krajowa przyznała Perłę 2014 trzem produktom z województwa świętokrzyskiego:

1. Wino gronowe półsłodkie białe Silvio.020

Nagrodę przyznano Sylwii i Mateuszowi Paciura prowadzącym Winnicę nad Jarem położoną w Złotej na obszarze Sandomierskiego Regionu Winiarskiego a wino wytworzone zostało w 2012 roku, cechującym się wyjątkowo korzystnym przebiegiem warunków pogodowych. Powyższe wyróżnienie świadczy o potencjale niektórych zakątków naszego kraju w tak osobliwej dziedzinie jak winiarstwo.

2. Masło Jędrzejowskie.

Nagrodę przyznano Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu. Jest to jeden wielu smakołyków wytwarzanych przez tą Spółdzielnię, które zyskują wielbicieli po ich skosztowaniu ze względu na smak i tradycyjny sposób wytwarzania.

3. Chleb żytni.

Czytaj więcej: Perły dla świętokrzyskich produktów

ARR - Komunikat dot. wycofania na cele charytatywne

logoAgencja Rynku Rolnego po raz kolejny przypomina, że inicjatywa pozyskania organizacji charytatywnej lub uprawnionej innej jednostki organizacyjnej oraz osoby fizycznej, która przyjmie wycofane owoce i warzywa leży w gestii producenta owoców i warzyw dokonującego wycofania produktów z rynku. Termin do 15 października br.

Czytaj więcej: ARR - Komunikat dot. wycofania na cele...

UWAGA - Komunikat ARR

PRODUCENCI OWOCÓW i WARZYW - 15 października - ostateczny termin złożenia wniosków - pobierz komunikat ARR

UWAGA - Studia podyplomowe dające uprawnienia rolnicze

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oferuje studia podyplomowe dla absolwentów uczelni wyższych, które po skończeniu dają m.in. uprawnienia do prowadzenia produkcji rolniczej i korzystania z programów Unii Europejskiej np. Młody Rolnik, Modernizacja gospodarstw rolnych, Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej. Informacje szczegółowe do pobrania poniżej.

informacja     kwestionariusz     podanie

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2