08/18 2021

Pozytywne zmiany w rolniczym handlu detalicznym

Rada Ministrów przyjęła Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego. Jest to narzędzie, którego celem jest wzmocnienie pozycji rolnika na rynku spożywczym poprzez skrócenie łańcucha dystrybucji i dotarcie bezpośrednio do konsumentów ze swoją ofertą. Najważniejsze ułatwienia wprowadzane tą nowelizacją to:

- Podwyższenie z 40 tys. do 100 tys. zł kwoty przychodów ze sprzedaży, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy, produktów roślinnych i zwierzęcych. Wyjątek stanowią przetworzone produkty roślinne i zwierzęce uzyskane w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej oraz produkty opodatkowane podatkiem akcyzowym na podstawie odrębnych przepisów, zwolnione z podatku dochodowego.
- Objęcie dostawami żywności, wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego – takich jak np. sklepy, restauracje, stołówki na terytorium całego kraju.
- Zniesienie maksymalnych limitów żywności zbywanej w ramach RHD, w odniesieniu do sprzedaży konsumentom finalnym i pozostawienie tych limitów wyłącznie w odniesieniu do dostaw do zakładów prowadzących handel detaliczny, z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.
- Założenie, że produkcja i zbywanie żywności w ramach RHD, tak jak dotychczas, będą podlegać przepisom prawa żywnościowego.
- Doprecyzowanie kwestie pochodzenia składników wykorzystywanych do produkcji żywności w ramach RHD w taki sposób, że wystarczające jest aby tylko jeden składnik danego produktu pochodził z gospodarstwa rolnego.

Według danych z inspekcji weterynaryjnej oraz sanitarnej, na koniec 2020 r. rolniczy handel detaliczny w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego prowadzi 11 262 gospodarstw rolnych, a w ramach produkcji roślinnej 1524 podmioty. Obie inspekcje potwierdzają dynamiczny wzrost podmiotów, które rejestrują taką działalność w ostatnim okresie czasu. Rolnicy w ramach takich działalności sprzedają. Warto zaznaczyć, że taka działalność jest szczególnie wspierane w ramach obecnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W tym roku rolnicy współpracujący w ramach grup operacyjnych EPI mogli wnioskować o pomoc ryczałtową z działania „Współpraca”. Ich wnioski są obecnie rozpatrywane. Na jesieni bieżącego roku rolnicy będą mogli wnioskować o dotację na przetwarzanie produktów rolnych w ramach poddziałania Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój. W przyszłej perspektywie unijnej, w ramach Krajowego Planu Strategicznego przewidziano również duże środki na wsparcie idei skracania łańcucha spożywczego poprzez przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednią produktów rolno-spożywczych przez rolnika. Taka dystrybucja żywności zgodna jest z rosnącym trendem wśród świadomych konsumentów, którzy poszukują wiarygodnych dostawców i dobrych jakościowo produktów naturalnych a nie wytwarzanych masowo na przemysłową skalę. Skuteczność działania rolników podejmujących się takiej sprzedaży będzie zależała od możliwości dotarcia do takich właśnie konsumentów.