08/15 2012

Promocja mięsa drobiowego

SIR_PLAKATW niedzielę 19 sierpnia odbył się we Włoszczowie zorganizowany przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą i Krajową Radę Izb Rolniczych Piknik Drobiowy.

Głównym celem organizacji tej imprezy była promocja spożycia mięsa drobiowego wśród konsumentów. A spożywać było co. Gospodarstwa i Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały wspaniałą ofertę potraw i przysmaków przyrządzonych z mięsa drobiowego  w różnych wersjach i z różnymi dodatkami. A o ich smaku i wykwintności świadczyły tłumy skupione wokół stoisk. Niewątpliwą atrakcją było mięso przepiórcze, którego nie spożywamy w większości na co dzień.

Dodatkową atrakcją był konkurs wiedzy o drobiu i produktach mięsnych z drobiu zorganizowany dla młodzieży i dorosłych, w którym uczestnicy wygrali atrakcyjne nagrody- m.in. sprzęt agd.

Piknik był imprezą towarzyszącą Dożynkom Powiatowym, co spowodowało, ze uczestniczyło w nim więcej osób a imprezy wzajemnie się uzupełniały.