W dniu 15 października 2013 r. w Kielcach w ogrodzie przy Wojewódzkim Domu Kultury odbywał się Piknik Wieprzowy. Był on okazją do spotkań i rozmów oraz zabawy przy wyśmienitej wieprzowinie.
Piknik został zorganizowany przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą w ramach projektu realizowanego przez Krajową Radę Izb Rolniczych ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego .
Celem projektu było zaprezentowanie produktów wieprzowych oraz promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów poprzez zwiększanie ich udziału w codziennej diecie. W pikniku uczestniczyli przedstawiciele –delegaci Świętokrzyskiej Izby Rolniczej oraz mieszkańcy Kielc i okolic, w tym dzieci i młodzież.
W czasie pikniku degustacje przygotowali państwo Agnieszka i Zdzisław Nowak prowadzący zakład „Staropolska Garmażerka” w pow. jędrzejowskim oraz KGW Korytniczanki, które także swoim śpiewem uatrakcyjniały piknik. Degustacja obfitowała w bardzo pyszne naturalne produkty, bo jakie inne mogli przygotować członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego i KGW. Były to: polędwiczki wieprzowe owinięte szynką parmeńską z dodatkiem gorgonzoli, karkówka pieczona, schab ze śliwką i morelą oraz w galarecie, pierogi z mięsem, udziec pieczony, tymbaliki wieprzowe, żeberka w miodzie, szaszłyki i gulasz. Były także wędliny – kiełbasy- różne rodzaje, szynka dyszka- laureatka Perły 2013, szynka tradycyjna, polędwica, boczek, baleron, salceson wiejski i pieczeń wiejska świętokrzyska. Wszystko świeżutkie, pachnące i przepyszne. Odwiedzający poza degustacją mogli skorzystać z informacji nt. przygotowania produktów i potraw oraz o walorach zdrowotnych wieprzowiny, otrzymywali ulotki. Do tego przygrywała kapela Ciekoty, która grając ludową muzykę porywała co niektórych w tany. Ponadto odbywały się konkursy plastyczny dla dzieci i wiedzy o produktach wieprzowych dla starszych. Uczestnicy otrzymali wartościowe nagrody. A, że pogoda dopisała, piknik udał się wyśmienicie.