Diagnoza sytuacji w świętokrzyskim rolnictwie

Poniżej przedstawiamy diagnozę sytuacji w naszym świętokrzyskim rolnictwie, sporządzoną na potrzeby sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z propozycjami zmian pobierz

Piknik Wieprzowy - promocja wieprzowiny

Włoszczowa - piknik Piknik Wieprzowy zorganizowany przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą i Krajową Radę Izb Rolniczych 27 września  odbył się we Włoszczowie na terenie Powiatowego Centrum Kulturalno-Rekreacyjnego ul. Koniecpolska 42.

Piknik był imprezą towarzyszącą V Włoszczowskim Targom Runa Leśnego.
W trakcie imprezy trwały degustacje produktów z mięsa wieprzowego - wędliny, bigos, gulasz, kiełbaski z grilla, kanapki, koreczki. Przygotowano program artystyczny oraz konkursy z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Środki na realizację Pikniku pochodzą z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

 

 

Klęska suszy w Świętokrzyskiem

W obliczu postępującej z dnia na dzień katastrofalnej suszy na obszarze całego województwa świętokrzyskiego zarząd Świętokrzyskiej Izby Rolniczej wystąpił do ministra rolnictwa z wnioskiem o uznanie województwa świętokrzyskiego za obszar dotknięty klęską suszy. W załączeniu wystąpienie do pobrania                     odpowiedź

Plon, niesiemy plon

kosze powiatowe ŚIRTegoroczne Dożynki Wojewódzkie odbyły się w Sandomierzu w ostatnią niedzielę 6 września. Gospodarzami dożynek byli pani Teresa Łukasik ze Strzałkowa w gminie Stopnica i pan Witold Stefaniak z Wielogóry w gminie Samborzec. żeńcyStarościna prowadzi wraz z mężem 50 ha gospodarstwo rolne o profilu produkcja zwierzęca - produkcja i przetwórstwo mleka. W gospodarstwie pracuje cała rodzina - rodzice i troje dorosłych dzieci, które są studentami, jedynie najstarszy syn ukończył już Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Dzięki tej wspólnej pracy możliwa jest wysoka specjalizacja i przetwarzanie dużej części mleka w gospodarstwie. Sprzedawane jest mleko niepasteryzowane jako "wiejskie mleko" rozlewane do butelek. Produkowane są tu także sery twarogowe, buncok strzałkowski z różnymi naturalnymi dodatkami smakowymi: czarnuszką, czubrycą, z czosnkiem niedźwiedzim, z żurawiną i wieloma innymi. Inne produkty to: maślanka, jogurty, sery dojrzewające, wędzone i marynowane. Wszystkie produkty przetwarzane są naturalnymi metodami, z zachowaniem niezbędnych warunków sanitarno-higienicznych. Trafiają one do sklepów z żywnością tradycyjną w Busku-Zdroju i Kielcach oraz do hoteli.

Czytaj więcej: Plon, niesiemy plon

Piknik Mleczny w Nowinach

degust 1Piknik mleczny w województwie świętokrzyskim został zorganizowany w niedzielę 30 sierpnia 2015 r. jako impreza towarzysząca odbywającym się w tym miejscu Dożynkom powiatu kieleckiego w Nowinach. Miejsce imprezy stworzyło piknikową atmosferę, także pogoda dopisała.

Stoiska ŚIR i degustacyjne umieszczone były pod namiotami w niedalekiej odległości od sceny, gdzie goście mogli usiąść lub stojąc mogli degustować produkty mleczne. Mogli także siedzieć na ławkach dla publiczności.

Czytaj więcej: Piknik Mleczny w Nowinach

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2