Konferencja o możliwościach sprzedaży przetworów z gospodarstwa rolnego
- Ewa Borycka
- Kategoria: Działalność
- Odsłony: 6514
Od stycznia br rolnicy mogą sprzedawać przetwory wytworzone w gospodarstwie, nawet w kuchni domowej, pod warunkiem zachowania minimalnych wymagań sanitarnych i higienicznych zawartych w stosownych przepisach oraz pod warunkiem zarejestrowania tej formy w jednej z inspekcji- sanitarnej bądź weterynaryjnej, w zależności od rodzaju użytych do produkcji surowców. Jednakże sprzedaż może dotyczyć tylko konsumenta końcowego i musi odbywać się bez pośrednictwa. Ta forma sprzedaży produktów rolniczych nazwana została rolniczym handlem detalicznym.
Tematowi temu została poświęcona konferencja „Żywność od rolnika wprost do konsumenta”, która zorganizowana została przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą z dofinansowaniem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Konferencja odbyła się w gospodarstwie agroturystycznym „Wojtasówka” w powiecie sandomierskim w dniu 20 lipca. Drugim elementem projektu była zorganizowana w dniu następnym wizyta studyjna w inkubatorze przetwórczym w Dwikozach.
Na rynku przetwórstwa artykułów rolnych dzieją się naszym zdaniem niepokojące zmiany z punktu widzenia polskiej gospodarki. W załączeniu wystąpienie Prezesa ŚIR w tej sprawie pobierz
Do pobrania aktualne ceny zbóż w sezonie 2016/2017: 03.08.; 09.08.; 17.08.; 24.08.; 29.08.; 05.09.; 12.09.; 11.10.; 14.11.; 30.11.; 12.01.; 14.02.; 15.03.; 12.04.; 15.05.; 13.06.2017; 11.07.;
W załącznikach znajdują się zestawienia cenowe najważniejszych rynków rolnych w województwie świętokrzyskim 1; 2; wersja skróc.,
Aktualne notowania cen zbóż w sezonie 2015 : 21.07.; 14.08.; 16.09. ; 30.09., 13.10., 02.11., 16.11., 15.12., 15.01.2016., 15.02.2016., 15.03.2016., 15.04.2016., 13.05.2016., 15.06.2016., 27.07.2016.,