II Festiwal Polskiej Żywności odbył się na Stadionie Narodowym 7-8 września
'}}

Hasłem przewodnim Festiwalu było "Kupuj świadomie"

Publikujemy krótką informację z tego wydarzenia przygotowaną przez Szymona Płusę - przewodniczącego Rady Powiatowej ŚIR w Skarżysku Kamiennej, który w tym roku już po raz drugi wraz ze swoim przyjaciółmi uczestniczyli w tym wydarzeniu.

"W Warszawie na Stadionie Narodowym odbył się II Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie Gospodarstwo ekologiczne topinamburu Szymona Płusy miało do sprzedania herbatkę z liści topinamburu, sok z bulwy topinamburu oraz susz z łodyg i liści topinamburu nadający się do kąpieli. Nasze stoisko cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem i odwiedziło nas wiele znakomitych gości.

Strefa producentów  Festiwalu, to  blisko 120 polskich producentów żywności , którzy zaprezentowali swoje najlepsze wyroby. Odwiedzający mogli spróbować ekologicznych warzyw i owoców, tradycyjnych wędlin, serów, pieczywa, przetworów oraz wielu innych specjałów. Była to doskonała okazja, aby poznać proces produkcji, porozmawiać z wytwórcami i dowiedzieć się więcej o tradycjach związanych z poszczególnymi wyrobami. Były również STREFA WARSZTATÓW,  w której odbyły się  liczne warsztaty edukacyjne. Aktywności skierowane były do miłośników gotowania. W programie znalazły  się również pokazy kulinarne, podczas których znani kucharze zaprezentowali dania z wykorzystaniem polskich składników. STREFA ANIMACJI z kolei to miejsce pełne atrakcji dla najmłodszych uczestników festiwalu. Dzieci  mogły wziąć udział w zajęciach manualnych, warsztatach układania kostki Rubika, dekorowania pierników i wyrobów ceramicznych, poznać zasady zdrowego odżywiania, a także bawić się podczas licznych konkursów i zabaw prowadzonych przez profesjonalnych animatorów. Ta strefa zapewniła rozrywkę i naukę w jednym."