W związku z drastycznym obniżeniem normy NDP dla substancji czynnej acetamipryd Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił 1 lipca 2025 r. do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o ustanowienie odpowiedniego okresu przejściowego umożliwiającego dostosowanie się sektora do nowych wymagań.
Rozporządzenie Komisji (UE) 2025/158 z dnia 29 stycznia 2025 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu w określonych produktach lub na ich powierzchni, wprowadziło drastyczne obniżenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) dla substancji czynnej acetamipryd.
W Polsce w większości gospodarstw sadowniczych i warzywniczych, był i nadal jest stosowany acetamipryd zgodnie z obowiązującym zezwoleniem na środki ochrony roślin i ich etykietami. Znaczne ilości płodów rolnych, które zostały już wyprodukowane i znajdują się w obrocie, mogą zawierać pozostałości tej substancji na poziomie zgodnym z poprzednim limitem NDP, jednak przekraczającym nowo ustalony poziom, np.: dla porzeczki obecnie obowiązujący wynosi 2,0 mg/kg a po zmianie 0,01 mg/kg.
Brak okresu przejściowego będzie skutkować poważnymi konsekwencjami ekonomicznymi dla całej branży rolniczej i produkcyjnej oraz doprowadzi do strat produktów, które w momencie ich produkcji były zgodne z obowiązującym prawem.
Mając powyższe na uwadze, zwracamy się z wnioskiem o:
1. Ustanowienie dwuletniego okresu przejściowego, w którym możliwa będzie sprzedaż oraz dystrybucja produktów rolnych wyprodukowanych przed wejściem w życie nowych przepisów dotyczących NDP acetamiprydu.
2. Wskazanie daty granicznej, do której produkty wprowadzone do obrotu przed 19 sierpnia 2025 r. mogą być legalnie sprzedawane i spożywane.
Mając na uwadze ochronę interesów rolników i przedsiębiorców oraz zapewnienie ciągłości funkcjonowania rynku rolno-spożywczego konieczne jest wprowadzenie okresu przejściowego na wykorzystanie owoców ze zbioru w 2025 r.
KRIR-MR-677-2025 Stanowisko WZ LIR i MIR w spr pozostałości acetamiprydu w owocach do MRiRW Pobierz