Wsparcie małego przetwórstwa
{{brizy_dc_image_alt entityId=

Wsparcie małego przetwórstwa na poziomie gospodarstw rolnych skierowane jest do rolników, ich małżonków i domowników, którzy chcą się zaangażować w dalsze fazy łańcucha żywnościowego oraz uzyskać dodatkowe źródło dochodów. Obejmuje ono rozpoczęcie lub rozwijanie działalności przetwórczej w postaci rolniczego handlu detalicznego (RHD), działalności marginalnej i ograniczonej (MOL) lub poprzez zakładanie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych.

W ramach operacji objętych wsparciem będzie można wytwarzać produkty rolne takie jak: sery, wędliny, dżemy, a także produkty spożywcze nierolne, jak: chleb , dania gotowe, makarony.

Na jakie wsparcie można liczyć?

Pomoc będzie miała formę wypłacanego z góry ryczałtu lub refundacji.

Płatność ryczałtowa to nowość, która ma ułatwić wnioskodawcom ubiegania się o to wsparcie

Wysokość ryczałtu zależy od wielkości operacji i może wynieść nie więcej niż:

30 000 zł

60 000 zł

120 000 zł

Kwoty płatności ryczałtowych mogą stanowić nie więcej niż 65% kosztów inwestycyjnych

Pomoc będzie wypłacana w dwóch ratach:

pierwsza – 80% wsparcia – po zawarciu umowy

druga – 20% wsparcia – po zakończeniu realizacji operacji

Wsparcie w formie ryczałtu może uzyskać:

rolnik lub małżonek rolnika, który wykonuje lub podejmuje działalność w ramach RHD

rolnik, małżonek lub domownik, który podejmuje prowadzenie przetwórstwa w formie działalności gospodarczej albo MOL

Nowością jest pomoc dla rolnika – mikroprzedsiębiorcy, przyznawana w formie refundacji, w tym MOL, prowadzącemu działalność gospodarczą w przetwórstwie jako osoba fizyczna

Refundacja może wynieść nie więcej niż 50% kosztów kwalifikowalnych, a maksymalna kwota wsparcia to 500 000 zł, minimalna – 10 000 zł

Nabór w ramach interwencji I.10.6.1 planowany jest na przełomie II i III kwartału 2026r.

Źródło: MRiRW