Wsparcie małego przetwórstwa na poziomie gospodarstw rolnych skierowane jest do rolników, ich małżonków i domowników, którzy chcą się zaangażować w dalsze fazy łańcucha żywnościowego oraz uzyskać dodatkowe źródło dochodów. Obejmuje ono rozpoczęcie lub rozwijanie działalności przetwórczej w postaci rolniczego handlu detalicznego (RHD), działalności marginalnej i ograniczonej (MOL) lub poprzez zakładanie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych.
W ramach operacji objętych wsparciem będzie można wytwarzać produkty rolne takie jak: sery, wędliny, dżemy, a także produkty spożywcze nierolne, jak: chleb , dania gotowe, makarony.
Na jakie wsparcie można liczyć?
Pomoc będzie miała formę wypłacanego z góry ryczałtu lub refundacji.
Płatność ryczałtowa to nowość, która ma ułatwić wnioskodawcom ubiegania się o to wsparcie
Wysokość ryczałtu zależy od wielkości operacji i może wynieść nie więcej niż:
30 000 zł
60 000 zł
120 000 zł
Kwoty płatności ryczałtowych mogą stanowić nie więcej niż 65% kosztów inwestycyjnych
Pomoc będzie wypłacana w dwóch ratach:
pierwsza – 80% wsparcia – po zawarciu umowy
druga – 20% wsparcia – po zakończeniu realizacji operacji
Wsparcie w formie ryczałtu może uzyskać:
rolnik lub małżonek rolnika, który wykonuje lub podejmuje działalność w ramach RHD
rolnik, małżonek lub domownik, który podejmuje prowadzenie przetwórstwa w formie działalności gospodarczej albo MOL
Nowością jest pomoc dla rolnika – mikroprzedsiębiorcy, przyznawana w formie refundacji, w tym MOL, prowadzącemu działalność gospodarczą w przetwórstwie jako osoba fizyczna
Refundacja może wynieść nie więcej niż 50% kosztów kwalifikowalnych, a maksymalna kwota wsparcia to 500 000 zł, minimalna – 10 000 zł
Nabór w ramach interwencji I.10.6.1 planowany jest na przełomie II i III kwartału 2026r.
Źródło: MRiRW

