Aktualności

Zapraszamy wraz z ŚODR Modliszewice Gospodynie i Gospodarzy, którzy kultywują tradycje kulinarne do Konkursu NKD – Smaki Regionów 2025

Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”! Masz wyjątkowy przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie? Tworzysz tradycyjne produkty regionalne, które zachwycają smakiem i historią? To wydarzenie jest właśnie dla Ciebie. Finał konkursu odbędzie się 25 maja 2025 r. w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni To doskonała okazja, by zaprezentować […]

Minister odpowiada na apele w sprawie Nowych Technik Genomowych – NGT

W załączeniu pismo MRiRW informujące o przyspieszeniu działań w sprawie wprowadzenia nowych technik genomowych NGT pobierz

Koniunktura w gospodarstwach rolnych z danych GUS

Przekazujemy do Państwa wiadomości i wykorzystania otrzymany z GUS raport „KONIUNKTURA W GOSPODARSTWACH ROLNYCH W 2 PÓŁROCZU 2024 R. RAPORT WOJEWÓDZKI 2025".Link do publikacji- proszę skopiować i wrzucić w wyszukiwarkę: Koniunktura-w-gospodarstwach-rolnych-w-2-polroczu-2024-r-raport-wojewodzki-2024 Link do posta na Facebooku: https://www.facebook.com/UStatZielonaGora

Konsument powinien „wczytać się” w etykietę a nie tylko nazwę produktu

W związku z wystąpieniem Izb Rolniczych -Wielkopolskiej i Podlaskiej w sprawie klarownego oznaczania i wyraźnego rozdzielania produktów roślinnych i zwierzęcych, w szczególności nazw, które mogłyby sugerować zawartość składników zwierzęcych w produkcie pochodzenia roślinnego przedstawiamy do Państwa wiadomości treść korespondencji : wystąpienie KRIR i odpowiedź MRiRW

Termin stosowania nawozów azotowych – minister Cz.Siekierski odpowiada na wniosek KRIR

W związku z obserwowaną zmianą warunków klimatycznych a zatem także środowiskowych izby rolnicze wystąpiły o zmianę terminu stosowania nawozów zawierających w składzie azot. Wystąpienie KRIR można przeczytać tutaj W odpowiedzi podpisanej przez ministra Czesława Siekierskiego czytamy m.in. "Termin stosowania nawozów zawierających w składzie azot jest ważnym czynnikiem decydującym zarówno o wysokiej efektywności wykorzystania składników nawozowych […]