W sobotę i w niedzielę, tj. 26 i 27 kwietnia, w Kielcach odbyły się ogólnopolskie targi Slow Travel. Kilkudziesięciu wystawców z całego nieomal kraju prezentowało na swoich stoiskach swoje produkty i usługi. Było co zwiedzać, co podziwiać. Na zorganizowanych stoiskach wystawienniczych eksponowano produkty lokalne i oferty związane z turystyką zdrowotną, która w ostatnim czasie cieszy się coraz większą popularnością. Swoje oferty prezentowały m.in. sanatorium Włókniarz i sanatorium Busko Zdrój, hotele jak Hotele Malinowe Medical SPA z Solca Zdroju czy Hotel Bristol z Buska Zdroju a także gospodarstwa i małe lokalne wytwórnie produkujące żywność o szczególnych walorach, charakteryzującą sie krótką drogą od pola do stołu. Targom Slow Travel towarzyszyły także prelekcje poświęcone wysokiej jakości żywności, polskiej tradycji kulinarnej i turystyce zdrowotnej. Była to zatem okazja do zaprezentowania także wkładu mojej pracy, związanej z Świętokrzyską Izbą Rolniczą, na rzecz produktów lokalnych oraz ich zastosowania i znaczenia dla zdrowia konsumentów. Wszak produkty lokalne to żywność najbliższa miejscu wytwarzania, zarówno z produkcji pierwotnej jak i tej przetworzonej, szczególnie w gospodarstwach rolnych i blisko nich.




Tekst i foto: Ewa Borycka


