Prestiżowy Konkurs żywności regionalnej po raz 24 w regionie Świętokrzyskim

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów - pięknie i smacznie

W niedzielę 25 maja w Parku Etograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej odbył się Finał Regionalny ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo -Smaki Regionów”.  

Konkurs organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która jest jego inicjatorem. Regionalnie w roli wiodącej konkurs najczęściej organizują marszałkowie województw. W regionie Świętokrzyskim organizatorem jak co roku był Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego wraz ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, bez którego specjalistek nie udałoby się konkursu zorganizować.

Świętokrzyska Izba Rolnicza, także i w tym roku wsparła organizację tego bardzo ważnego wydarzenia poprzez ufunowanie nagrody w konkursie oraz udział w komisji konkursowej. Istotą konkursu jest nie tylko znalezienie produktów, które wspisane są w naszą lokalną tradycję ale także nadanie im szczególnej roli jaką jest wartościowe żywienie w oparciu o naszą świętokrzyską produkcję żywności. Innymi słowy - to co produkujemy tu naszej Ziemi jest dla nas najlepsze, najzdrowsze. Zatem gdy te wspaniałe produkty trafią do konkursu i zdobędą uznanie komisji i mają odpowiedni potencjał sprzedażowy trafiają do sprzedaży a my jako konsumenci mamy bogatszą ofertę produktów rodzimych o uznanych walorach smakowych, zdrowotnych, z której możemy korzystać. Niestety nie dzieje się to tak szybko jak napisanie o tym i wymaga wielu działań ze strony producentów, działań nie tylko finansowych ale także marketingowych. Los wielu docenionych w konkursie w ciągu tych lat minionych produktów o tym świadczy, jak choćby sery, wina, przetwory owocowe i warzywne, wędliny, które są produkowane na szerszą skalę i znajdują się w sprzedaży nie tylko w miejscu wytwarzania ale także w sklepach z żywnością o podwyższonym standardzie.

Jeśli chodzi o ten rok to pierwsze nagrody w liczbie 11 (jedenastu) przyznano następującym produktom:

  1. Kiełbasa wiejska od Kierasa — Przetwórstwo mięsne Marzena Kieras, pow. buski
  2. Boczek szynkowy od Bonarka — Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek, powstaszowski
  3. Jesiotr wędzony — Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń, pow. jędrzejowski
  4. Ser ze skopca — Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher, pow. jędrzejowski
  5. Siarzak od Łukasika — Farma Łukasików Mateusz Łukasik, pow. buski
  6. Miód leśny nektarowo-spadziowy — Bogdan Śliwa, pow. konecki
  7. Śliwka szydłowska — Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter, pow. staszowski
  8. Szparagi w zalewie słodko kwaśnej — Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska, pow. staszowski
  9. Chleb wiejski 2 kg — Zakład piekarniczo- cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska, pow. staszowski
  10. Wino Fodymskich (Muscaris) - Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski, pow. buski
  11. Musztarda jabłkowa — Manufaktura Anety Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy, pow. Staszowski

Ponadto Jury przyznało 8 Wyróżnień dla produktów:

  1. Boczek wędzony z Bęczkowa — Tradycyjne wyroby wędliniarskie Tadeusz Matuszewski, pow. kielecki
  2. Szynka wiejska bebelska — Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec, pow. włoszczowski
  3. Miód gryczany — Piotr Wnuk, pow. jędrzejowski
  4. Czosnek w zalewie octowej — Gospodarstwo rolno-ogrodnicze Artur Prusek, pow. włoszczowski
  5. Olej konopny zimnotłoczony — Gospodarstwo rolno-pasieczne Agr -Apis Wojciech Lipka, pow. opatowski
  6. Sernik w kratkę z Małyszyna — Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy, pow. starachowicki
  7. Wino gronowe białe półsłodkie Castell — Winnica nad Źródłem Piotr Sołtyk, pow. starachowicki
  8. Piwo Pils — BROWAR KORONA Kielecki Browar Restauracyjny Mariusz Molenda, pow. Kielecki.

Corocznie do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, nominowane są produkty, które były laureatami w poprzednich edycjach. O tym, które z tych produktów otrzymają tę nagrodę, dowiemy się 27 września 2025 r. (sobota), w trakcie Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Do nagrody „Perła 2025” komisja w tym roku nominowała:

  1. Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna — Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy, pow. starachowicki
  2. Ser kozi dojrzewający w sianie — Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher, pow. jędrzejowski,
  3. Kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów — Rodzinna Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych u Płytów Barbara Płyta, pow. konecki
  4. Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej — Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach (Monika Zacharska) pow. opatowski
  5. Sandomierskie wino gronowe (nazwa handlowa Mr. Helidor) - Winnica Nobilis Magdalena Kapłan, pow. sandomierski
  6. Pieczeń z karpia z warzywami — Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń, pow. jędrzejowski

Nagrody główne ufundował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. Fundatorami nagród wyróżnień były instytucje i firmy pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice. Były to: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Świętokrzyski Oddział Regionalny w Kielcach, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski.

W imieniu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej nagrodę wręczył wiceprezes Jacek Wach.

Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody za udział sponsorowane przez ŚODR w Modliszewicach.

Konkursowi towarzyszył kiermasz żywności regionalnej oraz kapele i zespoły KGW. Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym i życzymy sukcesów sprzedażowych produktów.

Ewa Borycka – członkini Jury Konkursu z ramienia Świetokrzyskiej Izby Rolniczej