W niedzielę 12 czerwca w Skansenie Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbył się 11 finał regionalny ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Jego celem jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych produktach żywnościowych w poszczególnych regionach Polski. Organizatorem głównym konkursu w naszym regionie jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Świętokrzyska Izba Rolnicza popiera inicjatywę i co roku wspiera Konkurs poprzez ufundowanie nagrody dla jednego wyróżnionego produktu. W tym roku nagrodę wręczył Robert Fatyga Członek Zarządu ŚIR.
Produkty w Konkursie oceniane były w czterech kategoriach. W każdej kategorii istnieje możliwość otrzymania nagrody głównej i wyróżnień. Produkty biorące udział w tym roku w liczbie 45, zostały ocenione następująco:
W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego nagrody otrzymały:
Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne
Kiełbasa wiejska z Nowej Wsi - producent Agnieszka Zdzisław Nowak Staropolska Garmażerka S.C.
Udziec dworski z Kunowa - producent Albert Pustuła PPHU „ANKAZ"
Wyróżnienia w tej podkategorii otrzymały:
Pilecki salceson z uchem - producent „WIR" Łopuszno
Smalec gęsi do chleba - Małgorzata Król KGW Grzybowa Góra
Podkategoria: Produkty mleczne
Nagroda: Masło chmielnickie - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku
Wyróżnienienie: Ser twarogowy naturalny świętokrzyski - OSM w Jędrzejowie
Podkategoria: Miody
Nagrodę otrzymał Miód akacjowy - Paweł Zygmunt - Gospodarstwo Pasieczne w Łążku
W kategorii:Produkty regionalne pochodzenia roślinnego jury przyznało nagrody w podkategoriach: Przetwory owocowe
Żurawino na surowo Monika Klimek - KGW Niwy
Morela sandomierska „Zaleszczycka" - Grażyna i Andrzej Borkowscy Pawłów Gm. Zawichost.
Podkategoria: Przetwory zbożowe - nagrodzono Chleb żytni wólecki - produkowany w Piekarni Barbary Sroki w Woli Wiśniowej k. Staszowa
Podkategoria: Wyroby cukiernicze
Nagroda: Pączki od Szarego - Cukiernia Edwarda Szarego z Opatowa
Wyróżnienia: Piotrowskie obwarzanki -Maryla Domagała Piotrów Podłazy Gm. Łagów
Biedok chłopski -KGW „Macierzanka" z Miedzianej Góry
Podkategoria: Napoje alkoholowe
Nagroda: Nalewka królewska - Teresa Sowula z Kikowa w Gm. Solec Zdrój
Wróznienia: Miodówka świętokrzyska -Pasieka „Pszczeli Dworek"
Dębówka - Maria i Krzysztof Świtoń ze Starego Grzybowa
Jabłkówka z Grzybowej Góry- KGW Grzybowa Góra
Jury przyznało także dwie nominacje do Perły. Otrzymały je:
Mięta pińczowska i Morela sandomierska.
Pozostali wystawcy otrzymali nagrody pocieszenia i dyplomy za udział w konkursie.
Przewodniczącą komisji konkursowej była Izabela Byszewska - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Z ramienia ŚIR w pracach komisji uczestniczyła Ewa Borycka - główny specjalista ds. agroturystyki i wiejskiego gospodarstwa domowego.