Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Konkurs_-_wrczenieW niedzielę 12 czerwca w Skansenie Muzeum Wsi  Kieleckiej w Tokarni odbył się 11 finał regionalny ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Jego celem jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych produktach żywnościowych w poszczególnych regionach Polski. Organizatorem głównym konkursu w naszym regionie jest Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

Świętokrzyska Izba Rolnicza popiera inicjatywę i co roku wspiera Konkurs poprzez ufundowanie nagrody dla jednego wyróżnionego produktu. W tym roku nagrodę wręczył Robert Fatyga Członek Zarządu ŚIR.

 

 

 

Produkty w Konkursie oceniane były w czterech kategoriach. W każdej kategorii istnieje możliwość otrzymania nagrody głównej i wyróżnień. Produkty biorące udział w tym roku w liczbie 45, zostały ocenione następująco:

W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego nagrody otrzymały:

Podkategoria: Produkty i przetwory mięsne

Kiełbasa wiejska z Nowej Wsi - producent Agnieszka Zdzisław Nowak Staropolska Garmażerka S.C.

Udziec dworski z Kunowa - producent Albert Pustuła PPHU „ANKAZ"

Wyróżnienia w tej podkategorii otrzymały:

Pilecki salceson z uchem - producent „WIR" Łopuszno

Smalec gęsi do chleba - Małgorzata Król KGW Grzybowa Góra

Podkategoria: Produkty mleczne

Nagroda: Masło chmielnickie - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku

Wyróżnienienie: Ser twarogowy naturalny świętokrzyski - OSM w Jędrzejowie

Podkategoria: Miody

Nagrodę otrzymał Miód akacjowy - Paweł Zygmunt - Gospodarstwo Pasieczne w Łążku

W kategorii:Produkty regionalne pochodzenia roślinnego jury przyznało nagrody w podkategoriach: Przetwory owocowe

Żurawino na surowo Monika Klimek - KGW  Niwy

Morela sandomierska „Zaleszczycka" - Grażyna i Andrzej Borkowscy Pawłów Gm. Zawichost.

Podkategoria: Przetwory zbożowe - nagrodzono Chleb żytni wólecki - produkowany w Piekarni Barbary Sroki w Woli Wiśniowej k. Staszowa

Podkategoria: Wyroby cukiernicze

Nagroda: Pączki od Szarego - Cukiernia Edwarda Szarego z Opatowa

Wyróżnienia: Piotrowskie obwarzanki -Maryla Domagała Piotrów Podłazy Gm. Łagów

Biedok chłopski -KGW „Macierzanka" z Miedzianej Góry

Podkategoria: Napoje alkoholowe

Nagroda: Nalewka królewska - Teresa Sowula z Kikowa w Gm. Solec Zdrój

Wróznienia: Miodówka świętokrzyska -Pasieka „Pszczeli Dworek"

Dębówka - Maria i Krzysztof Świtoń ze Starego Grzybowa

Jabłkówka  z Grzybowej Góry- KGW  Grzybowa Góra

Jury przyznało także dwie nominacje do Perły. Otrzymały je:

Mięta pińczowska i Morela sandomierska.

Pozostali wystawcy otrzymali nagrody pocieszenia i dyplomy za udział w konkursie.

Przewodniczącą komisji konkursowej była Izabela Byszewska - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Z ramienia ŚIR w pracach komisji uczestniczyła Ewa Borycka - główny specjalista ds. agroturystyki i wiejskiego gospodarstwa domowego.

 

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2