Najbezpieczniejsze gospodarstwo rolne wybrane

KRUS bgJuż po raz XVII Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Kielcach przeprowadziła konkurs „Bezpieczne gospodarstwo rolne”. Do konkursu zostało zgłoszone 67 gospodarstw z całego województwa świętokrzyskiego. W skład komisji konkursowej weszli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Państwowej Inspekcji Pracy.
W dniu 7 lipca 2019 konkurs został rozstrzygnięty, I miejsce zajął Pan Tomasz Szczęsny ze Złotej z powiatu pińczowskiego, II miejsce Ewa i Rafał Tomaszewscy z Nagłowic z powiatu jędrzejowskiego, III miejsce zdobył Pan Tomasz Ślęzak z powiatu włoszczowskiego. Świętokrzyską Izbę Rolniczą w Kielcach reprezentował Wiceprezes Pan Zdzisław Pniewski, który wręczył list gratulacyjny oraz nagrodę przyznaną dla Pana Karola Mazura z miejsca V w klasyfikacji wojewódzkiej.

Czytaj więcej: Najbezpieczniejsze gospodarstwo rolne wybrane

Piknik wieprzowy w Łagowie

pwPiknik wieprzowy został zorganizowany przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą jako impreza towarzysząca Dniom Łagowa i Honorowego Krwiodawstwa. Odbył się w dniu 7 lipca 2019r. w ramach projektu realizowanego przez Krajową Radę Izb Rolniczych ze środków FunduszuPromocji Mięsa Wieprzowego. Celem projektu było zaprezentowanie produktów wieprzowych oraz promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów poprzez zwiększanie ich udziału w codziennej diecie. W pikniku uczestniczyli licznie mieszkańcy województwa świetokrzyskiego, także dzieci i młodzież. Odbywały się konkursy plastyczny dla dzieci i wiedzy o produktach wieprzowych dla starszych. Uczestnicy otrzymali wartościowe nagrody. Pogoda dopisała i piknik udał się wyśmienicie.

Czytaj więcej: Piknik wieprzowy w Łagowie

Do Wąchocka zjechali sołtysi

WąchockW dniach 29-30.06.2019 r. w Wąchocku odbył się XXV Zjazd Stowarzyszenia Sołtysów Ziemi Kieleckiej oraz XXII Krajowy Turniej Sołtysów. W sobotnich obradach wzięło udział ponad 400 osób, w tym aż 300 sołtysów. Była również czteroosobowa delegacja sołtysów z zachodniej Ukrainy. Podczas zjazdu ogłoszono wyniki konkursu „Sołtys Roku” województwa świętokrzyskiego. Konkurs wygrała Pani Barbara Tomalska sołtys w Gminie Ożarów sołectwo Szymanówka. Barbara Tomalska odebrała statuetkę i nagrodę marszałka w wysokości 20 tysięcy złotych, którą zamierza przeznaczyć na cele sołectwa. Nagrodę ufundowała również Świętokrzyska Izba Rolnicza w Kielcach, którą przekazała Pani Krystyna Zdonek Członek Zarządu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej. Natomiast 22 Turniej wygrał Sołtys Mirosław Kuzka z Mąchocic powiat kielecki. Drugie miejsce w tegorocznym turnieju zajął Pan Szymon Żyła z Pieleszowa w gminie Wilczyce, a trzecie Pan Kamil Stępień sołtys Lenarczyc z gminy Obrazów.

Czytaj więcej: Do Wąchocka zjechali sołtysi

Laureaci Konkursu "Laur Dobrego Smaku"

laur nagrody22 czerwca 2019 r. w Sandomierzu odbył się konkurs Lokalnej Organizacji Turystycznej „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej" o "Laur dobrego smaku". Konkurs towarzyszył Festiwalowi „Chleb, wino i ser”. Jego organizatorem była Lokalna Organizacja Turystyczna „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej”. Organizatorzy zakładają, że konkurs w sposób znaczący wpłynie na poszerzenie i uatrakcyjnienie oferty kulinarnej naszego regionu, a tym samym na wzbogacenie oferty turystycznej regionu sandomierskiego. Nadanie „Lauru Dobrego Smaku” ma na celu zachęcić rolników, sadowników, ogrodników, aby zaczęli przetwarzać swoje produkty. Region sandomierski jest swoistą spiżarnią zdrowych i smacznych owoców i warzyw, które czekają na przetworzenie. Wspomnieć tu możemy sandomierskie jabłka, morele, wiśnie, winogrona, czy aronie.

Czytaj więcej: Laureaci Konkursu "Laur Dobrego Smaku"

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów po raz XIX

NKD2019W niedzielę 16 czerwca 2019r. w Parku Miejskim w Kielcach odbył się kolejny, już w tym roku XIX Finał Wojewódzki Konkursu żywności tradycyjnej o nazwie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To nazwa ogólnopolskiego konkursu, który organizowany jest w Polsce od 2000 roku. Jego głównym celem jest identyfikacja produktów regionalnych, które związane są głęboko z tradycją, czyli są produkowane od dawna ( co najmniej 25 lat), tradycyjnymi metodami, wg tych samych wieloletnich receptur. Produkty wybierane są zawsze w czterech kategoriach tj: pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napoje i produkty mieszane. Drugi etap konkursu odbywa się podczas wielkiego finału ogólnopolskiego w Poznaniu, gdzie Kapituła Krajowa Konkursu przyznaje tzw. PERŁY, produktom nominowanym przez Komisje Wojewódzkie. Wszystkie produkty biorące udział w konkursie muszą być tradycyjne, muszą charakteryzować się specyficznymi cechami, często wynikającymi ze specyfiki regionu. Powinny być od dawna znane w okolicy.
Uhonorowane w konkursie produkty powinny stanowić wizytówkę regionu i jego atrakcję turystyczną. a także mogą służyć do budowy marki regionu i jej promocji.

Czytaj więcej: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów po...

MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Agencja Rynku Rolnego Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krajowa Rada Izb Rolniczych Centrum Doradztwa Rolniczego Pierwszy Portal Rolny Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa logo_federacja_2